Sover bjørnen...?

Sandheden om citroner

citrontrae

Sikke et syn! Og sådan ser der ud i vores baghave lige nu. Altså i baghaven i vores hus i Spanien vel at mærke! Hvor heldig kan man være 🙂

Jeg elsker citroner. Farven, smagen, duften. Og som uddannet kostvejleder er jeg endnu mere begejstret for frugtens mange gode egenskaber. Den er en slags håndgranat af godhed, og her i indlægget kan du blive klogere på, hvad du kan få ud af den lille gule kugle, som kun har sin virkning, hvis den indtages rå og absolut friskpresset. Og naturligvis helst økologisk. Indtag godt og vel en halv deciliter om dagen, så er du good to go!

Udtørrer bumser
Syren og C-vitaminerne i citronen kan forbygge acne og bumser. Dup lidt saft fra citronen i ansigtet på de steder, hvor du normalt har tendens til bumser. Sov med det natten over og vask med vand næste morgen. Pas dog på med citronsaft på åbne sår, det svier og gavner ikke. Regn også med at det napper lidt alligevel, men det fortager sig hurtigt. Nu er det ikke så relevant, fordi det er vinter, men bland ikke denne lille ansigtskur med direkte sollys.

Hævelse og ondt i halsen
Citronen indeholder ascorbinsyre, som dæmper betændelse og har en sårhelende virkning. Den er antiseptisk og får vævet i en øm og hævet hals til at trække sig sammen. Tilsæt ikke citron i en rygende varm the, da gassen fra ascorbinsyren så går lidt af ballonen. Drik hellere en kop the for sig sammen med et glas vand med saften fra en halv citron.

Booster immunforsvaret
Citron booster kroppens lymfesystem, som udgør en vigtig del af immunforsvaret. Samtidig hjælper den med at dræbe sygdomsfremkaldende organismer i kroppen. Dens antibakterielle effekt kan også bruges til mundskyl, hvis du har blister i munden eller ondt i halsen. Bland citronsaft og vand 1:1 og skyl munden tre gange dagligt for hurtigere heling.

Forebygger nyresten
Du kan ikke bekæmpe nyresten med citron. Men du kan beskytte nyrerne med citron. Nyresten findes i forskellige afskygninger og dannes af cystin (ofte genetisk sygdom), struvit (nyreinfektion), urinsyre (for højt indtag af kød og skaldyr) og calcium oxalate (kalkaflejringer). For at dette indlæg ikke bliver en lægelig afhandling, koncentrerer jeg mig om sidstnævnte, som oftest er synderen. Vi er nemlig afhængige af kalk til vores knogler, tænder, nervesystem og hjerte. Den overskydende kalk tager nyrerne sig af ved at fjerne den fra blodet og udskille den gennem urinen. Men hvis kroppen både har overskydende kalk og overskydende oxalate, som er et plantestof, der findes i grønne grøntsager som spinat og grønkål, så dannes der calcium oxalate, som er den mest almindelige type nyresten. Hér kommer citronen i den grad på banen. Dens indhold af kalium hjælper med at mindske risikoen for at der dannes calcium oxalate, fordi den forhindrer, at der ophobes oxalate i nyrerne, så stenene ikke dannes af denne specifikke årsag. Citronsaft menes også at mindske smerter i galdeblæren.

Gode muskler
Citronens kaliumindhold gavner også andre ting. Kalium regulerer også kroppens væskebalance og muskelfunktion. Det gælder ikke kun ben- og armmusklerne, men også den livsvigtige hjertemuskel. Kalium kan også være med til at sænke et forhøjet blodtryk.

Farvel overvægt
Citron indeholder pektin, som er en fibertype, der kontrollerer vores sult og menes at hjælpe til at nedsætte forhøjet kolesterol. Samtidig styrker citronsaften vores forbrænding og nedbrydning af mad fordi den stimulerer mavesyre-produktionen og mavemusklernes aktivitet.

Bedste drikkedunk
I visse verdensdele er citronen Guds gave fordi dens friskhed og renhed er en sjældenhed. Gennem tiden har man brugt citronen som en slags drikkedunk. Hav den med på farten til når tørsten melder sig eller trætheden banker på. Rul den på et hårdt underlag og stik derefter et sugerør i toppen og vupti, du har skabt en hurtigvirkende forfriskning som hydrerer og giver vitaminer og energi. Citronens æteriske olier stimulerer hjernen og skærper koncentrationsevnen.

Flotte negle
Citronsaft indeholder antioxidanten C-vitamin, som beskytter neglene og fjerner lyse pletter. Bland olivenolie og frisk citronsaft 3:1 og opvarm det til ca. 37 grader. Dyp fingerspidserne i blandingen og lad neglende trække næring til sig i ca. 10 minutter en gang om dagen.

God mod gigt
Selvom den smager sur og bitter, så har citronsaften en stærk basisk virkning i kroppen. Derfor bekæmper den overskydende syre rigtig effektivt. Skal du opnå en positiv virkning over for gigt, så skal du helt op på at drikke saften af 2-3 citroner om dagen. 

Farvel rynker
Citron øger kroppens niveau af kollagen, som er altafgørende for hudens elasticitet og spændstighed. Mængden af kollagen falder med alderen, så det er en god idé dagligt at tilføre kroppen et skud kollagen, for at sløve aldringsprocessen lidt.

Blødgør huden
Har du hård hud på hælene og tæerne eller ligefrem ligtorne, så kan et citron
omslag natten over være et godt middel til at få blødgjort huden igen. Placer en skive citron på ca. 5 mm på det udsatte område og gør noget gage rundt om. Sørg for kun at få citron på det berørte område, da blødt og fint skind ikke har godt af at ligge i citronlage for længe.

Farvel eksem og kløe
Lider du af eksem og kløe kan du lave en citron- og honning-wrap og lægge på det berørte område. Bland lige dele friskpresset citronsaft og honning og læg det på et stykke gage. Placer gagen på huden i 15 minutter og gentag processen 2-3 gange dagligt. Honningens antiinflammatoriske effekt og citronens helende egenskaber er guf for huden.

Jeg håber, at alt dette fik mundvandet til at løbe bare en lille smule, så der ryger en håndfuld gule guldklumper ned i kurven næste gang, du handler ind!

Kh

Christina Bjørn

Kilde: Min uddannelse i human ernæring fra Suhrs Seminarium. Bogen ”The Lemon Juice Diet” af Therese Cheung og Dr. Shilpi Agarwals blog shilpimd.com

 

2 kommentarer

  • Gustavo Woltmann

    Jeg vidste faktisk ikke at citroner kunne bruges til så mange forskellige ting. Det er ret imponerende at så lille en ting, kan have så mange funktioner.

    Gustavo Woltmann

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sover bjørnen...?